top of page

ΠΟΙΟΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ; ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ;


Πλούσια πηγή ασβεστίου τα τυριά
Τροφές που περιέχουν ασβέστιο

Το ασβέστιο στο αίμα μας ρυθμίζεται κυρίως από την ορμόνη παραθορμόνη.

Η παραθορμόνη παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες οι οποίοι εντοπίζονται στο λαιμό, παρά το θυρεοειδή αδένα.

Οι αδένες αυτοί είναι συνήθως τέσσερις και αρκετά μικροί σε μέγεθος (2-3 χιλιοστά), ωστόσο παρουσιάζουν και αρκετές ανατομικές παραλλαγές τόσο στον αριθμό, όσο και στην εντόπισή τους. Επίσης, διαφέρουν οπτικά και μορφολογικά από τον θυρεοειδή στο χρώμα (υποκίτρινο) και την υφή.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH) η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D.


Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπερέκκριση της παραθορμόνης η οποία μπορεί να επιφέρει ποικίλα προβλήματα υγείας όπως είναι η οστεόπορωση και η νεφρολιθίαση (μαζί ή όχι με κωλικό νεφρού). Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πχ δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμό). Η υπερέκκριση (αυξημένη τιμή παραθορμόνης) πολύ συχνά συνδέεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.

Αν η αιτία αύξησης της παραθορμόνης είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, που αφορά την πλειοψηφία των περιπτώσεων, και λέγεται ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΣΜΟΣ, τότε εφόσον δώσουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D, οι τιμές της παραθορμόνης ομαλοποιούνται. Σε περίπτωση που οι τιμές εμμένουν συνδέονται συνηθέστερα με αδένωμα, υπερπλασία ή και καρκίνωμα (πάρα πολύ σπάνια) των παραθυρεοειδών αδένων αυτό λέγεται ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ. Βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και της παρακολούθησης του ασθενούς μπορεί να γίνει σύσταση για χειρουργική επέμβαση.


Ο έλεγχος της παραθορμόνης είναι πολύ σημαντικός σε άτομα που έχουν οστεοπόρωση όπως και σε άτομα με αυξημένες τιμές ασβεστίου στο αίμα.

Ο Ειδικός Ενδοκρινολόγος είναι ο ιατρός ο οποίος, θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε τα διάφορα προβλήματα μεταβολισμού του ασβεστίου.



Comments


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic
bottom of page